Tiszta környezetben szebb az élet – kerekasztal-beszélgetés a szemetelésről

Ágoston Kata könyvtárigazgató köszöntötte a jelenlévőket, majd Koszta Béláné, a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat Egyesület elnökhelyettese mutatta be, hogy az elmúlt másfél évtizedben milyen eredményeket értek el Százhalombattán. Megtudhattuk, hogy az egyesület tagjai sokat vannak az utcán, és számos illegális hulladéklerakás tettenérésében közre is működtek az elmúlt években.  Szorosan együttműködnek a rendőrséggel és a polgárőrséggel is. Nagy hangsúlyt helyeznek a megelőzésre, minden egyes korosztályt igyekeznek megszólítani a városukban.
Ezt követően Vas Attila, a Hulladekvadasz.hu isaszegi koordinátora, a Családok Isaszegért Egyesület tagja tartott prezentációt az isaszegi állapotokról. Elmondta, hogy a belterületen eldobott szemétfajtákból arra lehet következtetni, hogy minden korosztályból vannak sajnos, akik nem figyelnek arra, hogy a szemetüket hazavigyék, és otthon dobják ki. Kiemelte, hogy cigarettacsikkből van a legtöbb eldobálva, de szép számmal vannak üvegek is főként az árkokban, bokrokban és más növényzetben.
 Birincsik Dániel rendőr hadnagy, az Isaszegi Rendőrőrs mb. parancsnoka más témakörök mellett elhatárolta a szemetelés szabálysértési és bűncselekményi alakzatát, és azt is elmondta, tettenérés esetén a 112-t hívják a lakosok.
Kajon János, a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészet erdészetvezető-helyettese szerint az erdőjáróknál nem tapasztalható szemetelés, inkább az illegális hulladéklerakásokkal van gond, amelyek során gyakran nagyobb mennyiségű szemét kerül az erdőkbe.
Gyöngyösi Lajos mezőőr ismertette az isaszegi szemetelős helyzetet és beszélt arról, milyen lehetőségeik vannak a megelőzésben, illetve a tetten érésben.
Gabrucza Marianna, az isaszegi polgárőrség alelnöke a polgárőrség lehetőségeiről beszélt, illetve arról, hogy elsősorban a megelőzésben van szerepük. Az ő közterületi jelenlétük is azt szolgálja, hogy csökkenjen a szemetelés, illetve az illegális hulladéklerakás.
Korbács Márió, hulladékgazdálkodási technológus, a Családok Isaszegért Egyesület tagja is a prevenció fontosságáról beszélt, illetve utalt arra, hogy a zöldhulladék illegális elhelyezése az erdőkben nagy károkat tud okozni az erdő élővilágának.
 Dr. Budaházi Árpád, a Családok Isaszegért Egyesület elnöke beszámolt az egyesület 4 éves szemetelési, illetve szemétfelszedési tapasztalatairól, és jelezte a jelenlévőknek, hogy hamarosan folytatása következik a kerekasztal-beszélgetésnek.
Köszönjük a Jókai Mór Városi Könyvtárnak és az Isaszegi Fotós Egyletnek, hogy közösen rendezhettük meg a kerekasztal-beszélgetést!
Fotó: Báthory László (Isaszegi Fotós Egylet)