Légszennyezés mérés

Sokan vagyunk, akik azért szeretünk Isaszegen élni, mert szeretjük a vidéki friss, tiszta levegőt. A város környéki erdőkben, mezőkön vagy a Rákos patak mentén sétálva valóban harapni lehet a tiszta, virágillattal teli levegőt.
  • Vajon mi a helyzet a főútjaink mentén, bent a városban? Ott is tiszta még?
  • Mitől lehet szennyezett?
  • Mennyire szennyezi a levegőnket a városban közlekedő autóink kipufogógáza?
  • Szükséges javítani a jelenlegi helyzeten?
A Családok Isaszegért Egyesülettel éppen ezekre a kérdésekre keressük a választ, és ezért csatlakoztunk a Levegő Munkacsoport legújabb kutatási projektjéhez.

A projekt célja, hogy a közlekedési eredetű légszennyezésről pontosabb képet kapjunk, a kockázatokat felmérjük, és hatékony javaslatokat fogalmazzunk meg egészségünk védelme érdekében.
A képen látható kis mérőfiolák segítségével zajlik a felmérés az isaszegi utakon, amiket előre megadott időpontban kell kihelyezni, majd pontosan 4 héttel később óramű pontossággal begyűjteni.
A két körös felmérés első köre éppen lezárult, júniusban következik a második kör. Mindez egyszerre zajlik az egész országban a szakmai szempontoknak leginkább megfelelőnek bizonyult 30 helyszínen.
A méréseket egy svájci laboratórium fogja elvégezni. A mért adatok nyilvánosak lesznek, de elsőként nekünk, és a többi mérésben résztvevőnek küldik meg az eredményeket.
Köszönjük Vas Attila Antalnak, a Családok Isaszegért Egyesület tagjának a sikeres pályázatot és az önkéntes munka koordinálását!