Az önkormányzati épületek energiahatékonysága

Az önkormányzati épületek energiahatékonysága

A cél megvalósításához önerőre, hitelre nincs szükség, pályázati források rendelkezésre fognak állni. Több EU-s támogatási területen is fejlesztési fókuszban van az energiahatékonyság és az energiafüggőség csökkentése, a minél kevesebb energiát használó épületek át- és kialakítása.
2021-2027 között Operatív Programok pályázati felhívásai, a különböző elérhető pályázatok elérhetősége ebben az évben fel fog gyorsulni, mivel az előző ciklus, a 2014-2020-as időszak projektjeinek befejezési határideje 2023. december 31. volt.
A Területfejlesztési Operatív Programban elérhető energetikai projektek leginkább a kis (5000 fő alatti) és hátrányos településekre koncentrálnak jelenleg, de itt is van lehetőség önkormányzatoknak pályázni TOP Plusz 2.1.1-21-es felhívásra. Ebből a vissza nem térítendő forrásból újul meg az Isaszegi Humánszolgáltató Központ!
Az RRF (Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv) projektjei a lakossági napelem telepítéseket, hálózatfejlesztést és még sok egyéb hasznos célt priorizál. Energetikai téren a KEHOP Plusz program 4. prioritásának „A megújuló energiák ösztönzése” című intézkedésére a tervezési ciklusban (2021-2027) 200 milliárd Ft keretösszeg áll rendelkezésre, közel kétszer annyi, mint az előző tervezési ciklusban. Az előző ciklusban ebből a forrásból, 100% támogatással újulhatott meg a Klapka iskola mindkét épülete, a beruházás kb. 250 millió Ft volt. A KEHOP Plusz 4. prioritásának pályázati felhívásainak megjelenése a közeljövőben lesz esedékes!
Ha megkapjuk a bizalmat a június 9-i önkormányzati választáson, a Családok Isaszegért Egyesülettel élni fogunk a pályázati lehetőségekkel, és azon leszünk, hogy minél több forrást szerezzünk a pályázatokkal!